Як вибрати ніж для кухні
Як вибрати правильний ніж для вашої кухні?
М'ясо неможливо нарізати тоненько, зелень більше згинається, ніж ріжеться, а нерви вже на межі?
Звичайне приготування cтрави може дуже легко довести до сказу. А головна проблема полягає у тому, що серед приладдя є лише тупий ніж з неякісної сталі.
Баста! Пора припинити ці муки і відправитися за справжнім помічником на кухні.
Як люблять жартувати кухарі, «ніж схожий на партнера з танців». Якщо він лежить в руці комфортно, значить, обраний правильно. Як же визначити, який ваш?
Універсального ножа, який підходить абсолютно всім не існує. Проте є певні правила, які допоможуть вам вибрати потрібну модель. І не одну. Адже для різних продуктів винайшли різні ножі, щоб було максимально зручно ними користуватися. Отже ...
Критерії вибору ножа: вибирайте з розумом
Матеріал. Більшість ножів зроблено зі сталі. М'який метал легше, зате швидше тупиться. Більш твердий важче, але лезо довше зберігається гострим. Тому виробники постійно шукають баланс між твердістю і гнучкістю сплавів.
Твердість сталі позначають літерами HRC. Але не шукайте їх на лезі ножа. Цей показник вказується в каталозі продукції. Для домашнього використання достатньо наступного показника —55-60 HRC.
Кілька років тому виробники запропонували керамічні моделі. Вони відрізняються легкістю і гострим заточуванням. Єдиний їхній мінус — крихкість. Таким інструментом можна рубати і різати тверді продукти (сухожилля, хребет риби). І коли вістря поступово притупляється, його складніше заточити в домашніх умовах. А в цілому — ніж відмінний.
Вага. Ідеальною вважається вага, яка вам підходить. Важкий ніж шеф-кухаря легко прорізає продукти, тому що він «падає» з більшою силою. З іншого боку, більш легкий зроблений з тонкої сталі, тому ріже вільніше і дозволяє маневрувати більш майстерно. Для нарізання зелені і овочів можна взяти більш важкий, а ось для нарізки сирів і ковбас — легше. Зверніть увагу, що лезо в більш легкому варіанті може згинатися.
Баланс. Часто можна почути, що важливий баланс ножа. Щоб перевірити ідеальний баланс, покладіть кухонний ніж на палець місцем, де лезо з'єднується з рукояткою. Як на фото. Якщо він не падає, значить, баланс дотриманий.
Однак не приділяйте багато уваги лише балансуванню. Обтяжені рукоятка або лезо — зовсім не показник поганої якості. Навіть не всі професійні моделі по-справжньому збалансовані. А для роботи на кухні будинку цей показник і зовсім непринциповий.
Розмір. Найпопулярніший серед ножів — 8-дюймовий з нержавіючої сталі. Довжина такого леза становить 21 см. Він універсальний і їм зручно робити практично все на кухні. Трохи більше довгим лезом в 10 дюймів ріжуть великі, об'ємні продукти. Наприклад, кавун чи диню. А 6-дюймовий добре справляється з дрібною нарізкою овочів і фруктів.
Для жінки все ж комфортніше різати інструментом з лезом 13-16 см (5-6 дюймів). Тому що жіноча долонька маленька, і довгий ніж вже незручний.
Елементи ножа: на що звернути увагу
Перш ніж купити ніж для кухні, давайте роздивимося інструмент більш детально. Зазвичай кухонний ніж складається з декількох елементів. Дуже рідко можна зустріти суцільнолиті металеві, тому що ними незручно працювати. Ось основні параметри ножа для кухні.
Ручка. Гарна рукоятка — зручна та безпечна. Господині часто беруть ніж мокрими або жирними руками. Тому звертайте увагу на поверхню. З металевою ручкою потрібно працювати тільки сухими руками. Для щоденного готування краще підійде будь-який матеріал, що запобігає ковзанню: пластик, гума, полімери.
Якщо це ніж для рубки, лезо має відокремлювати рукоятку на достатню висоту. Це потрібно, щоб ви не вдарилися кісточками пальців під час оброблення продуктів.
Деякі моделі рукоятки мають анатомічну форму — поглиблення під пальці для полегшення користування і кращого утримання. Однак така форма подобається не всім. Справа в тому, що у чоловіків долоні більше, а у жінок менше. А рукоятка з отворами зручна, тільки якщо ідеально підходить під розмір вашої долоні.
Підстава. Це товста частина металу, де зустрічаються лезо і ручка. Підстава додає лезу силу та стійкість; ця деталь захищає вказівний палець. Є ножі з виступом, частковим виступом і без нього, як моделі в японському стилі.
Зверніть увагу на нахил підстави. Він може бути яскраво вираженим або плавним. Але в будь-якому випадку ваш вказівний палець не повинен упиратися в гострий край леза, щоб не отримати поранення.
П'ята. Найширша і товста частина краю леза. Призначена для нарізування, що вимагає сили. Наприклад, моркви, горіхів, м'яса з сухожиллями, часнику.
Обух (хребет). Це верхня частина леза зазвичай квадратної форми. Обов’язково доторкніться до краю. Занадто гострі або шорсткі можуть дратувати долоню. У якісних моделях обух рівно відшліфований.
Лезо. Якісний кухарський ніж спочатку гострий як бритва. Щоб оцінити гостроту, спробуйте нарізати аркуш паперу. Добре наточений ніж зробить рівний, швидкий розріз.
Леза роблять з різних матеріалів:
вуглецева сталь;
нержавіюча сталь;
кераміка;
дамаська сталь.
Також зверніть увагу на лінію леза. Є рівні і трохи зігнуті. Крива від кінчика до п'яти допомагає виробу легко гойдатися взад-вперед під час подрібнення продуктів.
Великі зубчики присутні у ножів для нарізки хліба. Такий інструмент виглядає, як пилка. А лезом з дрібним зубчиком зручно різати і очищати овочі і фрукти.
Заклепки. Зазвичай у ножів з дерев'яною ручкою. Вони потрібні, щоб надійно закріпити лезо в рукоятці. Дивіться, щоб заклепки були втоплені в ручку ножа і добре відполіровані.
І ще кілька порад щодо вибору кухонного ножа
Більше уваги приділяйте якості, а не бренду. У кожній лінійці VINZER можна підібрати інструмент під вашу руку і потреби: для нарізки м'яса, овочів, хліба. А ще є кухонні ножиці, Овочечистка і безліч інших корисних дрібниць для кухні. Ви можете вибрати одну модель, скласти свій «арсенал» з декількох інструментів або взяти відразу цілий набір.
Зберігайте ножі обережно. У наборах бренди вже надають спеціальний блок для зберігання. Він може бути дерев'яним або пластиковим, квадратним або більш плоским. Форма значення не має. Їх головне завдання — зберігання леза в безпеці і економія місця на робочому столі.
Ще ножі зручно зберігати на магнітних ножових смужках. Їх потрібно закріпити на стіну так, щоб випадково не чіпляти. Інакше інструменти будуть постійно падати, а це небезпечно. Зверніть увагу, що магнітні смужки не тримають керамічні леза, тільки металеві.
І пам'ятайте, що зберігати ножі не рекомендується в у шухляді для посуду. По-перше, лезо тупиться, коли стикається з виделками і ложками. А по-друге, ви можете випадково отримати поранення, коли будете брати прилади.
На закінчення
Гарні ножі — не привілей мішленовських кухарів, а необхідні інструменти на кожній кухні. Набір з якісної сталі прослужить вам вірою і правдою багато років, тому не варто економити на такій покупці.
P.S. Поки писала цю статтю, зрозуміла, що і сама при купівлі ножів для своєї кухні не врахувала деякі моменти. Так що піду працювати над помилками і вибирати «правильні» моделі.