
Кілька днів тому моя мама захотіла приготувати свій відомий цибульний суп, але улюблена помічниця-каструля вирішила її підвести ...
А значить, прийшов час покупки нової. Який і чому? Давайте розберемося разом. Впевнена, вам теж цікаво, як відрізнити якісну каструлю від неякісної, і на що звернути особливу увагу.
Кожна господиня знає, що каструля - це універсальний інструмент на кухні. У ній можна приготувати безліч страв: супи, соуси, м'ясо, овочі ... Перелік можна продовжувати нескінченно.
Але не в кожній каструлі можна готувати все підряд. Тому для початку вирішіть, для чого ви будете використовувати свою нову каструлю.
А потім оціните наступні моменти ...
Ви можете знайти каструлі різних розмірів: від 1 до 50 літрів. Невеликий об`єм зручно використовувати для приготування соусів, каш, варіння яєць. 50 літрові каструлі, як правило, використовуються в промислових цілях, наприклад, в їдальнях, де великий потік людей.
На сім'ю ж з 4-х чоловік цілком вистачить каструлі на 3-5 літрів.
Традиційна форма каструлі - кругле дно і високі стінки. Вони допомагають зберігати вологу і рівномірно готувати їжу. Чим нижче стінки, тим більша ймовірність, що страва не звариться, а карамелізуется.
Не важливо, який матеріал ви оберете для своєї нової каструлі, вам потрібно звернути увагу на товщину дна і стінок. Товсте дно - гарантія того, що у вас нічого не пригорить і не пристане. Це особливо актуально, якщо ви будете використовувати каструлю для приготування супів або тушкованих страв. Такі страви готуються довго, тому чим товще дно, тим смачніше буде ваш шедевр.
Каструлі виготовляють з самих різних матеріалів. Ви можете знайти алюмінієві, чавунні, з нержавіючої сталі, з антипригарним покриттям або емальовані. Всі матеріали відрізняються своїми властивостями і ціною.
Пропоную короткий огляд деяких матеріалів, який допоможе вам вибрати свою ідеальну каструлю:
Алюміній. Найдешевший і поширений матеріал. Він дуже легкий і добре проводить тепло. Але алюмінієві каструлі потрібно вибирати з покриттям, тому що цей метал реагує з деякими компонентами їжі.
Чавун. Рівномірно проводить тепло і дуже міцний. Він не боїться миючих засобів і щіток. Так, чавунні каструлі важкі, що робить їх використання не дуже комфортним, особливо для тендітних представниць прекрасної статі. Але зате такі каструлі досить стійкі.
Мідь. Мідні каструлі дуже красиво виглядають і добре проводять тепло. Але вони теж реагують з деякими компонентами їжі і утворювати токсичні сполуки. Тому, якщо вибираєте мідний посуд, то обов'язково з покриттям.
Емальовані каструлі. Вони виготовлені зі сталі і покриті емаллю з порцеляни. Підходять для приготування їжі при низьких і середніх температурах. Якщо на емалі з'являються відколи, подряпини або інші пошкодження, від каструлі краще позбутися (а не зберігати до останнього, як багато хто з нас любить). Тому що частинки емалі потрапляють в їжу, а метал іржавіє і псується.
Термостійкий посуд і керамічні каструлі. Цей варіант відмінно підходить тим, хто хоче приготувати щось смачненьке в духовці. Для готування на плиті вони не підходять, тому що нерівномірно розподіляють тепло.
Нержавіюча сталь. Це міцний, гладкий матеріал, стійкий до подряпин і пошкоджень. Каструлі з такого матеріалу легко чистити і зручно використовувати для різних страв.
Це здатність каструлі передавати тепло їжі впливає на рівномірність і ефективність приготування. Ви ж не хочете, щоб ваше блюдо згоріло знизу і залишилося сирим зверху?
Коли вибираєте каструлю, обов'язково дивіться на ручки. Вони повинні бути міцно прикручені і не нагріватися (якщо в ручці є силіконова або дерев'яна вставка, то такі ручки точно будуть безпечними).
Крім того, вибирайте зручну форму ручок, щоб не обпектися в процесі використання і не впустити блюдо.
Багато кришок зроблені з такого ж матеріалу, що і каструлі. Вони щільніше прилягають до бортиків каструлі і зберігають тепло і аромати. Наприклад, як в цій каструлі з кришкою Vinzer:
Також ви можете знайти скляні кришки. Вони зручні тим, що ви повністю контролюєте процес приготування страв. Але є і мінус - вони можуть розбитися при падінні, тоді як з металевими кришками нічого не відбудеться.
Як правильно доглядати за каструлею, щоб вона прослужила вам довгі роки?
Ці прості методи допоможуть вам вибрати і зберегти головну помічницю на кухні в хорошій якості довгий час.
Нехай ваші каструлі вас не підводять!
Корисне
21 вересня 2017
Корисне
08 серпня 2018
Корисне
27 вересня 2017