
«Ти уявляєш, тільки тиждень тому купила сковороду, а на ній вже все пригорає» - такою скаргою зустріла мене моя хороша подруга.
І потрібно сказати, такі історії я чую не вперше. У багатьох моїх близьких були подібні ситуації: купують сковороду, а вона через кілька тижнів або приготованих страв приходить в непридатність.
Тому сьогодні я вирішила поділитися з вами секретами вибору якісної, довговічної сковороди, щоб ви не розчарувалися в покупці.
І давайте відразу визначимося. Вам не потрібні шафи, забиті каструлями і сковорідками. Вам потрібно кілька одиниць правильно обраного посуду. Це допоможе готувати безліч різноманітних страв з мінімальними витратами.
Отже ...
Перше, про що вам варто пам'ятати ...
Для різних страв використовують різні сковороди. Так-так, не можна смажити яєчню і показувати фаєр-шоу, як у вишуканих ресторанах, на одній сковороді.
Як правило, сковороди ділять на 5 категорій:
Коли ви точно вирішили, що і в якій кількості будете готувати, зверніть увагу на 2 важливих критеріїв вибору. Вони залежать від матеріалу, з якого зроблена сковорода:
Те, наскільки добре матеріал сковорідки проводить тепло. Рівномірний розподіл тепла по поверхні важливо, тому що це впливає на якість приготованих страв.
Здатність матеріалу передавати температуру їжі і зберігати його.
Види сковорідок і характеристики
Давайте розберемо трохи детальніше найпопулярніші види матеріалу для сковороди:
Посуд з антипригарним покриттям - зручний і практичний. Багато хто з нас використовує його постійно. Якщо покриття зроблено якісно, без подряпин і відколів, така сковорода безпечна і практична.
Але є один нюанс. Антипригарне покриття можна використовувати для готування при високих температурах. І пам'ятайте, для таких покриттів слід використовувати пластикові, нейлонові або дерев'яні лопатки і ложки.
Зате такі сковороди легше, ніж, наприклад, чавунні, тому працювати з ними комфортніше.
Чавун дуже ефективно передає тепло і тому підходить для рівномірного приготування м'яса і риби. Він важкий і нагрівається поступово, а тепло тримає набагато довше, ніж інші матеріали. Головне правило при використанні таких сковорідок - дати їм час нагрітися. На них можна готувати і при високих температурах.
Маленький секрет. Щоб чавунна сковорода служила вам довго, зберігайте її змащеній тонкою плівкою олії.
У сковороді з цього матеріалу ви можете готувати будь-яку їжу і за нею не потрібен особливий догляд. Але у неї не така висока теплопровідність. Це означає, що ваші страви будуть готуватися повільніше. Вирішенням цього питання може бути сковорода з нержавіючої сталі, середній шар якої зроблений з іншого матеріалу (наприклад, міді або алюмінію). Така кухонна помічниця точно прослужить вам не один десяток років.
Сковорода з міді має відмінну теплопровідність. Їжа готується швидко і рівномірно. Але її не можна використовувати для приготування страв, що містять кислоту. А якщо ви готуєте світлі продукти, на них можуть залишитися темні сліди від міді. Крім того, такі сковороди не можна використовувати кожен день, і їм потрібні постійний спеціальний догляд.
Щоб використовувати всі властивості мідної сковороди кожен день, вибирайте сковороду з покриттям, наприклад, керамічним, чавунним або тефлоновим.
Цей матеріал по своїх властивостях схожий на мідь. Він теж нагрівається швидко, рівномірно і довго зберігає тепло. Але може деформуватися від високої температури і таку сковороду легко подряпати.
Матеріал - це найважливіший критерій, про який потрібно пам'ятати. Але є ще кілька речей, на які варто звертати увагу:
1. Подивіться на товщину стінок і днища. Тонкі стінки і дно поширюють і утримують тепло нерівномірно. А ще вони можуть деформуватися. Все це впливає на рівномірність приготування їжі, вона може пригорати з одного боку і залишатися сирої з іншого.
Як переконатися в «правильної» товщині стінок? Постукайте пальцем по стінках і дну. Якщо ви чуєте глухий стукіт, значить стінки досить товсті.
2. Плоске дно особливо важливо, якщо ви готуєте на електричній, індукційної або керамічної плиті.
3. Звертайте увагу на вагу сковороди. Вона повинна бути досить важкою і стійкою.
4. Подивіться на ручки і кришку. Вони повинні бути міцними, термостійкими і безпечними. Слід вибирати сковороди, ручки яких не нагріваються. Зверніть увагу, щоб ручка кріпилася до сковороди в декількох місцях. Це вбереже вас від «сюрпризів» у вигляді відвалилася сковороди і зіпсованого страви.
5. Сковорода повинна швидко реагувати на зміни температури. Ви ж не хочете, щоб ваш кулінарний шедевр пригоріла? Якщо ви зменшите вогонь на плиті або в духовці, температура всередині сковороди теж повинна швидко змінитися.
Ніякий посуд не прослужить вам довго, якщо ви не будете за ним доглядати. Я розповім про деякі особливості догляду за різними видами сковорідок.
1. Антипригарна.
Її не можна чистити жорсткими щітками або чимось, що може подряпати поверхню. Змішайте соду з водою в рівних кількостях і отриманої пастою видаліть залишки продуктів і масла з посуду.
Також такі сковорідки не можна ставити в посудомийну машину. Висока температура і агресивні миючі засоби руйнують покриття.
Термін життя такої сковороди близько 5-ти років.
2. Чавунна сковорода.
За нею просто доглядати. Вона не боїться агресивних миючих засобів або щіток. Якщо в процесі приготування до такої сковороді щось дуже сильно пристало, і ви ніяк не можете позбутися від цього, просто налийте в неї води і поставте на повільний вогонь. В процесі нагрівання залишки їжі отмокнуть і відстануть від поверхні.
Термін життя такої сковороди кілька десятків років.
3. Мідна і алюмінієва сковороди.
Вимагають особливого догляду. Вони бояться агресивних продуктів і іржі. Щоб їх чистити необхідні спеціальні миючі засоби. Якщо ви купили сковороду з цих матеріалів без емалі, пам'ятайте, що після кожного використання і чищення варто покривати поверхню тонким шаром масла.
Ці прості поради допоможуть вибрати вашу ідеальну сковороду і зберегти її в хорошому стані на довгі роки.
Комфортного вам приготування!
Корисне
21 вересня 2017
Корисне
08 серпня 2018
Корисне
27 вересня 2017